Sider

torsdag 10. mai 2012

Gunnar Sønsteby (1918-2012)


Gunnar Sønsteby (1918-2012) 
Motstandsmannen og Norges høyest dekorerte krigshelt Gunnar Sønsteby er død, 94 år gammel. En hel nasjon minnes en stor mann i ærbødighet. Han hvile i fred.Gunnar Fridtjof Thurmann Sønsteby født 11. januar 1918 på Rjukan, død 10. mai 2012 i Oslo) var en norsk motstandsmann under andre verdenskrig, kjent under navn som Kjakan, Erling Fjeld og Nr. 24. Han var leder av «Oslogjengen», der han opererte sammen med blant andre Max Manus. Sønsteby ledet og deltok i en rekke sabotasjeaksjoner i krigens løp. Han opererte med et utall forskjellige dekknavn, og det var først på slutten av krigen at Gestapo fikk kjennskap til hans egentlige navn.
Sønsteby ble født på Rjukan, og hans foreldre var Margit og Gustav Sønsteby. I oppveksten brukte Sønsteby mye tid i fjellet som omkranser industribyen. Allerede fra tolvårsalderen gikk han sammen med flere kamerater lange turer på Rjukanfjellet etter skoletid. Mange av klassevennene og turkameratene hans fra Rjukan ble senere aktive motstandsmenn. På gymnaset gikk Gunnar i samme årskull som blant andre Knut Haugland, Halvor Rivrud, Olav Skogen, Leif Nilsen, Rolf Solem, Turjus Aarnes, Knut Berge og Einar Nordgaard.
Etter at han var ferdig med gymnaset i 1937, flyttet han til Oslo. Her avtjente han førstegangstjenesten i Garden, hadde en rekke småjobber og startet på sosialøkonomistudiet. Fjellet på Rjukan ble byttet ut med Nordmarka, og flere ganger i uka dro han inn til Studenterhytta i Nordmarka.
Da Tyskland invaderte Norge 9. april 1940, jobbet Sønsteby som revisorassistent. Han sluttet seg til de norske styrkene på Østlandet og fulgte disse opp i Østre Gausdal. Etter hvert fikk han lungebetennelse og måtte til slutt legges inn på sykehus.
Allerede i 1940 ble Sønsteby involvert i det gryende motstandsarbeidet. I 1941 tok han seg over til Sverige, der han kom i kontakt med SOE. Transport til England var imidlertid et problem. Under et forsøk på å ta seg til Ålesund sammen med Claus Helberg for transport over Nordsjøen, forfrøs Sønsteby beina. Han kom etter hvert tilbake til Sverige og utførte utover i 1941 flere kurer-/etterretningsoppdrag inn i Norge for Den britiske legasjonen i Stockholm. I 1942 ble han internert og fengslet i tre måneder av svensk politi, men klarte så å overbevise dem om at han ikke var den ettersøkte Gunnar Sønsteby.Senere samme år ble han stasjonert i Oslo som britisk etterretningsagent for SOE med kodenavn «No. 24» og gikk i gang med å bygge opp et nettverk. I denne perioden samarbeidet han blant annet med organisasjonen 2A og Asbjørn Sundes Osvald-gruppe.Etter såvidt å ha unnsluppet Gestapo i april 1943, flyktet Sønsteby igjen til Sverige. Denne gangen ble han sendt til Storbritannia, og i juni ble han innrullert i Kompani Linge. I oktober samme år ble han sluppet ut i fallskjerm over Norge. Han ble nå aksjonssjef for Milorgs sentralledelse og sabotasjegruppen Oslogjengen. Gunnar Sønsteby Rjukan
Blant aksjonene hvor Sønsteby spilte en sentral rolle kan nevnes:
    kuppet mot Norges Bank i 1942 som sikret eksilregjeringen trykkplater for norske sedler,
    sprengningen av Arbeidsmobiliseringens kontor i Akersgt. 55 i Oslo, 18. mai 1944,
    forsøk på tyveri av rasjoneringskort fra Watt-gården på Karl Johans gate i Oslo, 9. juni 1944,
    sprengningen av sorteringsmaskin for mobiliseringskort hos Norske Folk i Oslo, 17. juni 1944,
    sprengningen av tyske flymotorer og flydeler lagret i Bjølsenhallen i Moldegaten i Oslo,
    sammen med Sivorg[2] kapring av en last med 75 000 rasjoneringskort på åpen gate i Oslo, 9.    august 1944,
    sprengningen av Arbeidsmobiliseringens kontor i Parkveien 8 i Oslo, 27. august 1944,
    sprengningen av Kongsberg Våpenfabrikk, 17. september 1944,
    ødeleggelsen av lokomotiv på Skabo Jernbanevognfabrikk, september 1944,
    sprengningen av oljelageret til Vakuum Pil Co på Sørenga, 1. oktober 1944,
    sprengningen av Statsbanenes administrasjonsbygg, 14. mars 1945,
    sikring av arkivene i Politidepartementet og Justisdepartementet, 2. mai 1945.
23. februar 1943 ble Gustav Sønsteby, Gunnars far, arrestert av Gestapo som gissel for sønnen og satt på Grini fangeleir til desember 1944.Kallenavnet Kjakan, som har festet seg ved Sønsteby, kommer av det humoristiske dekknavnet Umulius Kjakabråten, som han kalte seg overfor Oslogjengen.


Bak Filmingen

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar