Sider

lørdag 26. oktober 2013

Rannsbølgen II

En av de ranede vil være anonym, men er 23 år gammel, student, kommer opprinnelig fra Tønsberg og bor på Tøyen i Oslo. Klokken hadde passert 21 da han og en kollega stengte Kiwi-butikken på Teisen for kvelden. Nærmest tilfeldig valgte de å legge hjemveien fra jobben gjennom en mørk park. De har alltid følt seg trygge, aldri tenkt på at de kan bli ranet, ikke før en person ropte til dem. Først ville de bare ignorere stemmen, men de stoppet likevel. Frem fra mørket dukket en spedbygd person opp. Han spurte om veien «til et eller annet sted», og lurte på åpne butikker i området åpne.
Før de svarte, kom ytterligere tre unge gutter til. 23-åringene la merke til at personen de snakket med hadde en flaske i hånden.
- Den minste fyren sa han ville knuse flasken i hodet på kameraten min hvis han ikke ga fra seg posen med noen øl i, sier 23-åringen. Ranerne opptrådte truende, kom helt opp i ansiktet på dem.

- Kameraten min så ingen annen utvei enn å gi fra seg posen med Hansa-øl, sier 23-åringen.
Etter at ranerne hadde sikret seg ølet, truet de til seg mobiltelefonene.

-  De ville også ha penger, men vi hadde ingen.
Ranerne stakk, og de to ofrene fikk noen til å varsle politiet som kom raskt. Kameraten klarte å gi en god beskrivelse av ranerne, selv om det var mørkt. Kort tid etterpå ble to personer pågrepet. Også en tredje person er avhørt av politiet. Alle tre skal ha erkjent forholdet.
- Jeg har ikke hatt noen problemer med å sove, men opplevelsen var likevel skremmende, sier 23-åringen. Da han skulle hjem etter jobb mandag, valgte han å gå en helt annen vei.
Politiets innsatsleder Lasse Alver er tidlig på plass. Det samme er flere av kollegene hans. Alver sier han opplever ran på nær sagt hver vakt. Mange av gjerningsmennene er tenåringer. Flere av ofrene er også unge mennesker. På Årvoll for en uke siden ble fem ran registrert på under 24 timer. Gjerningsmennene hadde kniver. De var rundt 16-17 år. Samme helg, i Akersbakken, måtte to ofre kjøres til sykehus etter å ha blitt angrepet brutalt.

Alle med utenlandsk opprinnelse

Stovner politidistrikt har 10 ferske ransaker på bordet. Alt har skjedd på 14 dager i oktober. Mellom to og fire personer er gjerningsmenn. I noen av tilfellene truer de med kniv mot mage eller ansikt, andre ganger angriper de bakfra og legger ofrene i bakken. De kommer også med sterke trusler.
Seks av sakene har skjedd der ungdom har tatt Vestlibanen (T-banestrekning). Samtlige har skjedd på kveldstid og i helgene.

- Hvem er gjerningsmennene?

- Alle er gutter og av utenlandsk opprinnelse. De er mellom 16 og 20 år, mens de fornærmede er mellom 16 og 67 år, sier John Roger Lund, stasjonssjef ved Stovner politidistrikt.
Økonomisk motivert

Ranerne går etter verdigjenstander. De truer til seg dyre merkeklær og spesielt mobiltelefoner. Kostbare mobiltelefoner, de nyeste modellene. Alt er lett omsettelig. Ranerne tjener lett 1000/1500 kroner på å videreselge en mobiltelefon.

- Alt kan virke så lett. De blir trygge i rollen. Går det bra én gang, går det bra neste gang, derfor ser du flere ran i samme område, sier Lund.

Politiet mener ranerne skaper tilhørighet og tette bånd seg imellom. Mange henger knapt med på skolen og kommer fra hjem med begrenset økonomi.

- Misunnelsen på «Per og Påls» nyeste Iphone5 skaper også økt behov for penger. Og de tenker ikke på konsekvensene for ofrene, sier Jevnaker.

Alle barna kan bli ranet

Bare noen kilometer fra politihuset på Stovner bor Ronny Ramberg (56). Firebarnsfaren står på fortauet i Rødbergveien på Tonsenhagen og peker opp mot bakken ovenfor rekkehuset sitt.

- Der ble en kamerat av sønnen min ranet. Han er 16 år og fikk en kniv opp mot halsen. De sa de ville drepe ham hvis han ikke gjorde som de sa.

Så peker han ned mot bussholdeplassen.

- Der ble sønnen min (16) ranet i sommer.
På drøyt tre år, fra sommeren 2011 og frem til i år, opplevde pappaen at alle hans fire sønner ble ranet. De er blitt truet med pistol, med kniv og frastjålet både mobiltelefoner og penger. Til slutt klarte han ikke sitte taus i sofaen lenger. I juni skrev han et leserinnlegg til Aftenposten. Avisen laget så flere oppfølgingssaker. Reaksjonene var mange. Ramberg har snakket med byrådslederen, med flere medier, og nå vil han invitere politikere fra alle fire bydelene i Groruddalen. Han vil også kontakte innvandrerorganisasjoner.
- Jeg er forundret over at de bare sitter der og ikke gjør noe med ransbølgen. Vi bor i samme by - så hvorfor kan vi ikke samarbeide, er min tanke. Vi må ha åpenhet og snakke sammen, sier han.

Han har bodd nesten hele sitt liv i Groruddalen. Han har vært aktiv i lokalmiljøet som ski- og fotballtrener. Men nå mener Ramberg ransbølgen splitter lokalsamfunnet. Han rister på hodet, og sier:

- Gjenger har vi hatt så lenge jeg har bodd i Groruddalen, men de er bare blitt råere. De som raner er bare noen få, men de ødelegger for mange. De skaper et delt samfunn. Se bare på når ungene går hjem etter en skoledag: Pakistanere der, somaliere der, etnisk norske der, det er sjeldent du ser dem gå sammen.

I ren fortvilelse har han etterlyst vennskap, om hvorfor alle ikke kan være venner.

- Da har jeg fått beskjed fra barna mine om at «du skjønner ikke noe som helst». Det er blitt umulig å få alle inn i én og samme vennekrets. Og mitt spørsmål er om ikke alle foreldre har et ansvar og ønske om å få gjort noe med alle ranene, sier Ronny Ramberg.

Nå venter han på svar.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar